Vjenčanje za manje od 2.500KM !?

23 Apr, 2020

Da li ste znali da možete isplanirati vjenčanje za manje od 3000 KM? Ne šalimo se. Vaše vjenčanje će bit jedan od najposebnijih dana u Vašem životu. Ali, isto tako, može se desiti da bude i jedan od najskupljih! Sa prosječnom cijenom vjenčanja u regionu koja iznosi 6000 KM, nije iznenađujuće da buduće mlade traže bilo kakve načine da snize tu cijenu. Ne brinite, mi smo tu za Vas, pa smo napravili listu načina na koje možete da isplanirate svoje vjenčanje za manje od 3000 KM, bez potrebe da se odreknete svojih snova.

Kako isplanirati vjenčanje za manje od 3000 KM?

Da li ste znali da možete isplanirati vjenčanje za manje od 3000 KM? Ne šalimo se. Vaše vjenčanje će bit jedan od najposebnijih dana u Vašem životu. Ali, isto tako, može se desiti da bude i jedan od najskupljih! Sa prosječnom cijenom vjenčanja u regionu koja iznosi 6000 KM, nije iznenađujuće da buduće mlade traže bilo kakve načine da snize tu cijenu. Ne binite, mi smo tu za Vas, pa smo napravili listu načina na kojE možete da isplanirate svoje vjenčanje za manje od 3000 KM, bez potrebe da se odreknete svojih snova.

Nemojte pozvati veliki broj ljudi

Jedan od najboljih načina da Vaše vjenčanje košta ispod 3000 KM je da ograničite spisak gostiju. Mi znamo da ovo nije lahko, ali je veoma važno. Neka Vam na spisku bude samo najbliža porodica i bliski prijatelji. Bilo koji broj između 50-70 je dobar broj. Realno, na kraju obično bude lakše izabrati 50 gostiju, jer to isključuje pritisak odlučivanja koga pozvati od članova daljnje porodice i prijatelja. Za početak, sjedite sa svojim budućim partnerom i oboje napravite spisak gostiju koji moraju da budu tu, kombinirajte svoje spiskove u jedan i onda radite na njemu zajedno.

Preskočite salon za vjenčanice

Nema razloga zbog kojeg morate da kupite svoju vjenčanicu i haljine za djeveruše striktno iz salona za vjenčanice. Umjesto toga možete da ih posudite, iznajmite, ili kupite polovne. Prosječna cifra koja se potroši na komade odjeće koji će se jednom obući je nečuvena. Posjetite onlajn radnje gdje možete birati haljine po bojama, i smanjiti svoju pretragu na bijele haljine, što će vam dati tonu rezultata. Također, postoji mnogo stranica za kupovinu haljina koje su jednom obučene. Iako ovo neće direktno utjecati na Vaš budžet, sugerisati svojim djeverušavama da iznajme ili posude haljine je odličan način da svi uštede!

Budite kreativni sa biranjem prostora za svadbu

Sljedeći veliki udarac je salon za svadbu! Za početak, zaobiđite restorane sa cijenama od kojih će Vas glava zaboliti, kao i sezonu vjenčanja. Razmislite o vjenčanju van sezone, na jesen ili zimu, ili čak nedjeljom. Sljedeća stvar, izaberite ne toliko tradicionalan svadbeni prostor. Da li neko od Vaše porodice ima prelijepo dvorište? Organizujte svadbu tu. Da li Vaš grad ima neko zanimljivo pozorište? Raspitajte se da li oni primaju goste. Da li blizu postoji neki lijep gradski park? Raspitajte se šta je neophodno da se dobije dozvola za park, ali one obično nisu skupe i mogu da budu odlično mjesto za izvanredne fotografije. Ovakva mjesta neće biti skupa za iznajmiti, a i dobavljači s kojima radite su uglavnom mnogo pristupačniji nego oni u tipičnim svadbenim salonima. Izaberite pravo mjesto, koje sami možete priuštiti, kako biste organizovali svoje vjenčanje za manje od 3000 KM. 

Uštedite na torti

Zamolite prijateljicu da Vam napravi tortu, umjesto da dajete poklon. Postoji mnogo tutorijala za pravljenje torti na internetu koje su veoma jednostavne za napraviti a na kraju izgledaju profesionalno. Druga opcija je da zamolite nekoliko prijatelja i članova porodice da donesu male makarone, kolačiće, čokoladice, itd. Kako biste popunili što za dezert. Švedski sto za dezert je odlična ideja koja nudi znatno veću raznolikost za Vaše goste, nego tipična svadbena torta i zasigurno će zadovoljiti svačiji ukus!

Sami napravite dekoracije

Napravite sami svoje ukrase na stolovima, zidovima, i ostalim mjestima! Ukoliko volite praviti rukotvorine, sve što vam treba je malo vremena i mašte. Ukoliko vam rukotvorine ne idu od ruke, organizujte zabavu za pravljenje ukrasa i pozovite neke od prijatelja da Vam pomognu. Ne samo da ćete uštediti, nego će se u Vama probuditi kreativnost i dobro ćete se zabaviti!

Prebacite se na digitalu

Uskočite u 21-o stoljeće i svoje pozivnice, zahvalnice i potvrde dolaska pošaljite putem interneta. Izbjegnite plaćanje pošte ili printanja, i usput uštedite na vremenu.
Uskoro će i vaša omiljena stranica za organizaciju vjenčanja (www.svezavjencanje.ba) ponuditi tu mogućnost svojim vijernim posjetiocima.

Budite pametni po pitanju hrane i pića

Ni slučajno nemojte izabrati prostor za svadbu koji ima svoje stalne dobavljače, ukoliko pokušavate da uštedite, zato što su te cijene uvijek napuhane i nerealne. Tražite mjesta koja Vam dozvoljavaju da sami izaberete dobavljače. Isto tako, donesite svoje piće! Piće će duže trajati ukoliko ga naručite iz prodavnice ili još bolje veleprodaje. Ukoliko možete, nađite radnju koja će Vam dozvoliti da vratite svo neotvoreno piće, tako da izbjegnete nepotrebni dodatni trošak. Možete čak da zamolite prijatelja ili poznanika da dobrovoljno bude konobar toga dana, ili da unaprijed pripremi pića u velikim staklenim bokalima koji se daju vrlo lijepo dekorisati.

Recite NE preskupim fotografima

Što se tiče svadbenih fotografija, ovo je obično nešto što ne želite da propustite. Međutim, postoji način da i na ovome uštedite svoj novac! Možete na našoj stranici da potražite studente fotografije, ljude koji žele da postanu fotografi, ili osobe koje se bave fotografijom u slobodno vrijeme i koje će vam naplatiti mnogo manje nego profesionalni fotograf. Ukoliko niste sigurni u kvalitet fotografa sa manjim iskustvom, zadužite ga za fotografisanje zaruka, prije nego što ga rezervišete za vjenčanje. 

Ukoliko malo istražite, malo se raspitate, postoji mnogo načina da uštedite novac i isplanirate vjenčanje iz Vaših snova u skladu sa svojim budžetom. Budite organizovani, nemojte se libiti da tražite pomoć od drugih ljudi i zapamtite da NEMA pravila. Fokusirajte se na ono što želite Vi i Vaš izabranik (izabranica), i potražujte zamjenu za manje važne stvari. Potrošite novac na ono što je najbitnije VAMA!

Vi to možete, sretno planiranje Vašeg vjenčanja za manje od 3000 KM!